top of page
toyp_logo_retina-m.png

2020 TOYP Tıbbi Yenilik ve Buluşlar kategorisi Türkiye Birincisi

fatih-inci.jpg

FATİH İNCİ

Dr. Öğretim Üyesi Fatih İnci, 1985’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden 2007’de dereceyle mezun olarak akademik kariyerine başladı. Aynı zamanda Avrupa Birliği bursuyla Groningen Üniversitesi’nde çalışmalarda bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Bölümü’nde lisans eğitiminden doktora eğitimine seçilen ilk öğrenci olarak çalışmalarına başlayarak, Türkiye, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde saygın kurum ve kuruluşlarda görev aldı. Disiplinlerarası bir alanda çalışan Dr. İnci, çözülmemiş tıp problemlerine kalıcı çözümler aramaktadır.

 

Çalışmalarında biyosensör çip teknolojileri geliştirerek hücreyi taklit eden, çipte-hastalık ve çipte-teranostik modelleri geliştirdi. Temellerini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde attığı hücre-dışı çip teknolojilerini, Avustralya’nın iki saygın üniversitesinde kontrollü-ilaç taşıyıcı sistemlerine uygulayarak bu alandaki ilk çalışmayı yaptı.

 

Doktora ve doktora sonrası çalışmalarını Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi, Brigham and Women’s Hospital (BWH) ve Harvard-MIT’de gerçekleştirerek, kandan viral yükü ölçebilen mikroakışkan ve biyosensör teknolojileri geliştirdi. Doktora sonrası araştırmacı ve akademisyen olarak, Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çipte-laboratuvar ve taşınabilir-sağlık platformları üzerine yoğunlaştı. Gramın yüz trilyonda biri ağırlığındaki biyomolekülleri sadece kandan değil, tükürük ve serumdan algılayan plazmonik-biyosensörler geliştirdi.

 

Cep telefonu gibi yaygın iletişim araçlarıyla kolaylıkla entegre olabilen bu çipler, sağlık hizmetlerinden yoksun yerlerde, çok hızlı ve pratik hastalık tanı ve tedavi takibini yapabilme potansiyelindedir. Ayrıca, atıl olan DVD’leri ve periyodik yapıları biyosensör olarak geri dönüştürüp, gözle görülmeyen biyomoleküllerin boyutunu ölçebilen nano-cetvel çipleri literatüre kazandırdı.

 

Araştırmalarını 60’tan fazla yayına dönüştüren Dr. İnci, uluslararası birçok kitapta yazar ve editör olarak görev aldı. Çalışmaları birçok prestijli dergide kapak olarak sunulup, Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü, Science AAAS, Nature Medicine, Amerikan Fizik Enstitüsü, Newsweek, Popular Science, Boston Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Johns Hopkins gibi saygın kuruluşlar tarafından haber haline getirildi. Amerikan Ulusal Bilim Fonu, Avrupa Bilim Fonu-Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu, TÜBİTAK, Harvard Tıp Fakültesi-BWH, Stanford Üniversitesi, Amerikan Kimya Cemiyeti gibi kurumlar tarafından 27 ödül, onur ve başarı belgesine layık görüldü.

 

Bu yıl, dünyada sayılı saygın bilim insanına verilen TÜBİTAK 2232-Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na seçildi. Ulusal ve uluslararası 15 projede yürütücü ve araştırmacı olarak rol aldı. 8 uluslararası patenti ve 2 ürün lisansı bulunan Dr. İnci, Bilkent Üniversitesi-UNAM’da laboratuvarını kurdu.

 

Burada hasta-başı tayininde ultra-hassas biyosensör çipler üreterek, herkesin ulaşabileceği, maliyeti düşük, doğruluğu yüksek, kullanımı kolay tıbbi yenilikleri günlük yaşama uygulamayı hedeflemektedir.

bottom of page